Kako naj izberem pravi lubrikant?

Lubrikant je ena od tistih stvari, ki tudi tistim, ki imajo več izkušenj v svetu erotike lahko predstavljajo težave. Erotične igrače je relativno lahko izbrati, pogledate kateri vibrator se vam zdi v redu oblike in že ga lahko kupite, pri lubrikantih pa je malo več za izbirati. In ker se nikomur ne ljubi brati dolgih opisov in raznih imen kemijskih sestavin, ki jih še prebrati ne znate, upamo da vam bo članek prišel prav za lažjo izbiro pravega lubrikanta.

Funkcija lubrikanta je več ali manj jasna: zmanjšuje trenje pri spolnem odnosu in izboljša občutek in ga naredi bolj realističnega. Naše telo samo proizvaja tekočine, ki pri tem pomagajo, žal pa je v veliko primerih tako, da jih telo ne more proizvesti dovolj ali pa za proizvajanje zadostne količine porabi preveč časa. Zato so umetni lubrikanti izvrstna rešitev za vse, ki si želite manj grobe in suhe užitke. Imamo take, ki so narejeni na vodni osnovi, na oljni osnovi, silikonski osnovi in še kakšne druge. Za tiste, ki si tega želijo je tudi izbira lubrikantov z okusi, vse lubrikante si lahko pogledate tukaj.

Za pravo izbiro lubrikanta je pomembno tudi, da veste za kaj ga boste uporabljali, saj se npr. analni lubrikanti razlikujejo od drugih.

Na vodni osnovi

Vodni lubrikanti so posebni v tem, da je njihova gostota veliko manjša, kot je gostota npr. oljnih lubrikantov, njihova glavna prednost pa je predvsem v tem, da so namenjeni za univerzalno uporabo. Uporabite jih lahko z erotičnimi igračkami, ne glede na to iz katerega materiala so, za kakršnekoli erotične igrice ter za vse vrste penetracije. Veliko vodnih lubrikantov ima tudi svoj okus in barvo, ki privlačijo partnerje. Slabša stran nekaterih lubrikantov, ki bazirajo na vodi pa je, da sestavine, ki jim dajejo aromo, okus ali barvo lahko vplivaho na pH nožnice in s tem zmanjšajo odpornost na nekatere bakterije in okužbe, zato tisti, ki lažje zbolite pazite na svoje občutljive predele. Velja si zapomniti tudi, da so lubrikanti z močnimi aromatiki in okusom, kot je kivi ali jagode namenjeni predvsem uporabi na koži in ne na genitalijah.

Lubrikanti s silikonsko bazoDurex_in_Gun_Oil_Lubrikanta

Velika prednost silikonskih lubrikantov je, da trajajo dlje kot vodni lubrikanti ter da jih lahko varno uporabljate s kondomi in drugimi izdelki iz PVC materiala. Tekstura silikonskih lubrikantov je drugačna, zato jih imajo nekateri rajše, je pa res da jih veliko ne mara okusa silikonskega lubrikanta. Čeprav je seks v vodi generalno nepriporočen, saj voda hitro izpere lubrikante, tako umetne kot naravne, telesne lubrikante, pa če si seksa v vodi resnično želite, uporabite lubrikant, ki temelji na silikonski osnovi, saj taki lubrikanti v vodi trajajo najdlje. Silikonski lubrikant je dobro po spolnem odnosu hitro izprati, če imate pogosto vzdraženo kožo, da ne pride do neprijetnega vaginalne draženja. Silikonskih lubrikantov tudi ni priporočljivo uporabljati z erotičnimi pripomočki iz silikona, saj podobna materialna zgradba lahko povzroči neželeno vezanje lubrikanta na pripomoček in tako zmanjšanje dolgotrajnosti igrače.

Lubrikant na oljni osnovi.

Oljni lubrikanti so navadno izdelani iz naravnih sestavin, raznih olj in naravnih maščob, med njih štejemo otroška olja, mineralna olja, rastlinske kreme in olja. Glavne sestavine takih lubrikantov so povečini oreščki in olja, ki jih dobimo iz njih. Oljni lubrikanti so kot nalašč tako za moško kot za žensko masturbacijo ter za analno uporabo. Varni so za uporabo pri penetraciji in so povečini manj razdražljivi, vendar kot vsi oljni izdelki, če se polijejo lahko pustijo madeže na tkaninah, ki jih boste le stežka odstranili. Oljni lubrikanti niso primerni za uporabo z lateks izdelki, kot so diafragme in kondomi, saj praktično izničijo njihovo uporabnost. Poleg tega povečajo možnost strganja kondoma in s tem možnost zanositve in prenos spolno nalezljivih bolezni, zato pazite pri njihovi uporabi.

Ne glede na to, kakšen lubrikant vzamete, si je potrebno zapomniti, da vsi niso namenjeni vsemu, zato se je dobro prej prepričati kaj kupujete in vedeti za kaj ga boste uporabili. Pravilno uporabljen lubrikant lahko zelo izboljša vaše užitke ob spolnem odnosu, vendar lahko nekatere sestavine dražijo občutljivo kožo.