Erotični pripomočki – koliko sploh veste o njih?

Se vam kaj sanja, kdaj je bil narejen prvi vibrator ali pa kakšne pripomočke so uporabljali, preden smo iznašli moderne materiale, kot so PVC, silikon in druge plastike, iz katerih je v današnjih časih narejena velika večina erotičnih igrač? Nekatere od sledečih informacij vas bodo skoraj gotovo presenetile, zato si je članek vredno prebrati.

Dildi so bili verjetno prvi erotični pripomočki, ali pa so vsaj prvi, za katere imamo kakršnekoli dokaze o njihovem obstoju. Najstarejšega so znanstveniki datirali na približno 30000 let – ja, že jamski ljudje v Nemčiji so za seksualno stimulacijo uporabljali dilde! Dildi so še danes, poleg vibratorjev in lubrikantov ena najbolj prodajanih igrač za odrasle. Včasih ženske z užitkom uporabljajo tudi domače pripomočke ali celo nekatere vrste hrane kot nadomestilo za dildo. Korenje, kumare, banane in ingver so samo nekaj vrst, ki po obliki lahko spominjajo na moški penis in zato lahko nudijo podobno vrsto vaginalne stimulacije. Poleg klasičnih oblik dildov so najbolj prodajani še dildi živalskih oblik. Zanimivo je tudi dejstvo, da so v ameriški državi Teksas prepovedali eni osebi imeti v lasti več kot 6 dildov – si niti predstavljati ne morem kazni za prekršek? 😉


Vibratorji
, kot že rečeno, so prav tako izjemno popularni, saj nudijo ogromno možnosti različne stimulacije – od vaginalne, analne in g-spot stimulacije z veliko stopnjami in načini vibracij do stimulacije klitorisa. Veliko let nazaj so vibratorje, še pred komercialno uporabo za vzburjanje, uporabljali kot zdravniške pripomočke za zdravljenje histerije pri ženskah. Simptome, ki so jih povezovali z njo (erotične fantazije, mokroto med nogami, živčnost, razdražljivost itd.), so hoteli zdraviti z vibracijami. Prvi tak »medicinski« vibrator so naredili v Franciji, leta 1734, ki pa je bil tako masiven in težak, da sta ga morala upravljati dva človeka. Še pred prvim vibratorjem so histerijo zdravili z vtiranjem olja v ženske intimne predele, dokler ni ženska prišla do orgazma.

Ni potrebno reči, da smo od takrat naredili veliko korakov (in skokov) za izboljšanje, tako da vibrator lahko uporablja ena oseba, poleg tega pa ponujajo veliko število različnih načinov in funkcij, ki si jih pred tem še zamislili niso. Kar 52% žensk je v življenju že uporabilo vibrator, ena od treh žensk pa je lastnica vsaj enega. Ženske, ki ob/pred seksom/za masturbacijo uporabljajo vibrator imajo povprečno veliko bolj reden seks in zdravo spolno življenje.

70% moških, ki so v razmerju z ženskami, ki uporabljajo vibratorje, se zaradi tega ne počutijo ogrožene ali manjvredne, številka pa se z vedno boljšo ozaveščenostjo iz leta v leto še povečuje. Seveda smo iznašli tudi vibratorje za pare, med katerimi nekateri delujejo povezano tudi, če sta partnerja več kilometrov narazen.

Analni vibratorji so v zadnjih letih dali veliko pozornosti predvsem na izboljšano obliko zadnjega dela, saj so zdravniki pred tem marsikomu morali pomagati, ko jim je vibrator zdrsnil pregloboko. Na račun širših, bolje oprijemljivih zadnjih delov analnih vibratorjev pa se to sedaj le še poredko zgodi.

Free-shipping-G-Spot-Rabbit-Vibrator-font-b-r-b-font-Rubber-sex-Jessica-rabbit-vibratorV Alabami, izredno verni in konservativni državi ZDA, je prodaja vseh vibratorjev prepovedana, saj naj ne bi »nihče imel pravice si lastiti naprave, ki omogoča orgazme«. Hja, ti nori Američani. Poleg tega je bila včasih na Japonskem prepovedana izdelava vibratorjev, kar je dalo zamisel za novo vrsto vibratorjev, ki so odslej postali ena najbolj prepoznanih in priljubljenih vrst vibratorjev – rabbit vibratorjev. Prvi so bili narejeni v obliki podobni zajčkom in ne vibratorjem, saj so tako računali preslepiti inšpekcije, ki so prepovedovale izdelavo le-teh. Izjemno priljubljenost so rabbit vibratorji pridobili s serijo Seks v mestu, kjer je ena glavnih protagonistk, Charlotte, bila navdušena nad svojim, ženske pa so hitele v trgovine še sebi kupiti enega.

Najdražji vibrator, ki so ga kdaj naredili je zlat vibrator, ki je vseboval tudi 117 brušenih diamantov, in je skupaj vreden več kot 50000€.

Še nekaj splošnih zanimivosti o erotičnih pripomočkih

Ste vedeli na primer, da sta izdelava in prodaja erotičnih igrač prepovedani v Severni Afriki, Maleziji in Indiji?

Po svetu več kot 80% ljudi uporablja pripomočke za dosego klitoričnega orgazma, čez 60% pa jih za to uporablja dildo ali strapon, marsikdo pa se na svoje igrače tudi čustveno naveže.
Veliko povečanje prodaje sex pripomočkov se vsako leto pokaže ob Valentinovem, poleg tega pa se je ob izidu serije 50 Shades of Grey povečala prodaja BDSM pripomočkov za 50%, vaginalnih kroglic pa za 350%.

Ste vedeli, da so pred iznajdbo lubrikantov za vlaženje uporabljali kar olivno olje? Pomislite, kako gladko in tekoče je, pa se vam ideja ne bo več zdela tako mimo.

Prvi kondomi so bili omenjeni leta 1500, to je kmalu po Kolumbovemu odkritju Amerike! Prvo seks lutko pa smo naredili šele leta 1941.

Kot pri vsem, se kulture razlikujejo tudi po najbolj priljubljeni barvi pripomočkov za spolnost. Francozi tako ne marajo rumene barve, radi pa imajo svetlo vijolično, Belgijci pa imajo radi oranžno, ne pa rdeče barve. Američani presenetljivo nimajo najljubše barve, temveč generalno kupujejo vse barve enakomerno.