Seks med nosečnostjo? Vse o neresnicah tega podviga

Čeprav si veliko moških tega ne upa priznati jih zelo skrbi, da bo pri seksu med nosečnostjo šlo kaj narobe. Večinoma zato, ker jih skrbi za vas in bodo med nosečnostjo z vami ravnali v rokavicah in se vas skoraj bali dotakniti. Strokovnjaki pa seks med nosečnostjo seveda ne odsvetujejo, zaradi blagodejnih učinkov ga celo priporočajo.

Največja skrb moških glede spolnega odnosa med nosečnostjo tiči v tem, da se bojijo, da bodo kakorkoli poškodovali ali partnerico ali pa celo kar otroka. Po nekaterih študijah celo več kot 80% moških verjame, da bo seks med nosečnostjo škodoval otroku. Med ostalimi pogostimi razlogi je tudi strah obeh partnerjev, da bo spolni odnos izzval prezgoden porod ali celo splav in seveda, da bo ženske tak seks bolel. Strokovnjaki medicine zagotavljajo da so vse skrbi odveč. V kolikor ženska med nosečnostjo nima kakšnih posebnih komplikacij je spolni odnos v vseh tromesečjih popolnoma varen in celo zelo priporočen. Vsekakor pa, sploh v poznejših fazah nosečnosti, ne pozabite poskrbeti na udobje partnerice.

Najbolj pomembna je seveda pravilna izbira položaja, saj vsi niso primerni. Med takimi je recimo klasični misionarski položaj, ki lahko povzroči pritisk maternice na dovodno veno in upočasni pretok krvi med spodnjim delom telesa in srcem. Zelo primerni in udobni pa so raznorazni stranski položaji, ki ne bremenijo glavnih delov telesa in predvsem predela okoli trebuha.

Pogosta bojazen je tudi velikost penisa. Dostop do fetusa preprečuje maternični vrat, ki se začne odpirati šele kakšen mesec pred porodom. Četudi bi bil penis dovolj velik, da bi vstopil skozi maternični vrat, otroka varuje neke vrste blazina – amniotska tekočina – zato ga ne morete poškodovati.

Spolni odnos med nosečnostjo sicer res lahko povzroči porod a to se največkrat zgodi kadar ženska že prekorači rok za porod saj semenska tekočina vsebuje prostaglandine, ki lahko povzročijo maternično krčenje. V veliko primerih pa zdravniki seks celo priporočajo.

Med nosečnostjo nekaterim ženskam libido upade, kar je pogosto razlog, da je spolnih odnosov manj ali celo nič. Veliko ženskam pa se libido ravno med nosečnostjo zelo poveča in jih je skoraj nemogoče zadovoljiti. Situacija je tako različna od ženske do ženske in prav je, da se ji moški v dani situaciji maksimalno prilagodi.

Seks med nosečnostjo torej priporočamo vsem, ki ste prave volje in med nosečnostjo nimate posebnih zapletov. Seveda ne pozabite poskrbeti za primeren položaj in udobje in spolni odnosi med nosečnostjo lahko postanejo še bolj vroči kot ponavadi.